Iisalmen Kameraseura ry täyttää tänä vuonna 70 vuotta. Sunnuntaina 24.11.2023 vietimme Iisalmen kulttuurikeskuksen Karl Collaan -salissa seura 70-vuotisjuhlaa tunnettujen ja arvostettujen esiintyjien, Konsta Punkan ja Pekka Honkakosken seurassa. Tilaisuudessa oli lähes 70 juhlavierasta ja esitysten välissä nautimme maukkaat täytekakkukahvit.
Juhlatilaisuuden yhteydessä jaettiin Iisalmen Kameraseura ry:n jäsenille ansiomerkkejä tunnustuksena suuriarvoisesta työstä, jota he ovat esimerkillisesti tehneet kameraseuratoiminnan hyväksi. Ansiomerkit luovutti Suomen Kameraseurojen Liitto ry:n puheenjohtaja Petteri Mussalo. Kultaiset ansiomerkit saivat Kalevi Asikainen ja Niilo Pirinen, hopeiset ansiomerkit saivat Pekka Honkakoski, Sanna Huttunen, Riikka-Liisa Kajanus ja Helena Karhu. Lisäksi Petteri Mussalo luovutti SKsL:n viirin Iisalmen Kameraseura ry:lle ja sen otti vastaan puheenjohtaja Jussi Rönkkö.
Konsta Punkka
on itseoppinut, palkittu luonto- ulkoilu- ja kaupallinen valokuvaaja, puhuja, kirjantekijä ja Nikon Ambassador. Hän on aloittanut valokuvauksen 10-vuotiaana kiinnostuttuaan kuvaamaan oravia ja pikkulintuja. Nuoruusajoiltaan hän on saanut lempinimen ”Oravakuiskaaja”. Punkka aloitti uransa 17-vuotiaana harrastajana, ja nyt 12-vuotta myöhemmin, hän viettää lähes 200 matkapäivää ulkomailla kuvaten luonnon ja eläinlajiston muutosta. Tänä päivänä Konsta on erikoistunut lähikuvaamaan intiimejä muotokuvia villieläimistä, enimmäkseen hyvin haastavissa olosuhteissa, kuten arktisilla alueilla. Hän on kuvannut, ohjannut ja ollut mukana lukuisissa kaupallisissa- ja luonnonsuojeluprojekteissa.
Konsta kertoo, että hänen paras markkinointikanava on digitaalinen media. Hänellä on Instagramissa yli 1,2 miljoonaa seuraajaa ja hänellä on Instagramissa kuvien lisäksi mm. tuotteidensa verkkokauppa. Somen kautta hän on saanut paljon työtarjouksia, jopa hyvin merkittäviäkin.
Konsta kertoi elävästi kuvaustilanteistaan. Hän käyttää perinteisen kameran lisäksi liiketunnistimella varustettua kameraa, kaukolaukaisinta ja livekuvaa lähettävää riistakameraa. Hän haluaa kuitenkin pääsääntöisesti olla itse se, joka painaa kameran laukaisimen. Joskus joutuu pakostakin turvautumaan toisenlaisiin menetelmiin. Konsta esiteli kuvia tilanteesta, jossa hän oli piilottanut kameran, liiketunnistimen ja muut välineet maahan sammalen sekaan. Näin hän oli saanut taltioitua maasta käsin hirven juoksemassa liki kameran yläpuolelta ja karhun kysyvän lähikatseen muurahaisperspektiivistä katsottuna.
Konsta kertoo oppineensa kuvaustilanteista, että hengähdä hetki, tee nopea suunnitelma, sommittele, tarkista valo sitten vasta laukaise.
Pekka Honkakoski
on lääkäri, tutkimusmatkailija ja valokuvaaja. Hän toteaa käyttävänsä valokuvaamisessa kaiken maailman konsteja. Hän on innovatiivinen ja haluaa ottaa hetkestä kiinni. Hän valokuvaa sellaista, mitä muut eivät ole vielä kuvanneet tai josta ei ole vielä paljon tutkimustietoa kuvineen. Hänen apuna käyttämät menetelmät ja välineet ovat persoonallisia, likipitäen hänen omia kehitelmiään.
Pekka aloitti esityksen pyytämällä, päinvastoin kuin tavallisesti, ottamaan kännykän esille ja ”Nyt saa kuvata!” Ensimmäisenä Pekka näytti juhlavieraille kuvan siitä, millainen oli camera obscura, kamera, josta kameran kehittely on lähtenyt etenemään huimaa vauhtia aina tämän päivän kameratekniikkaan saakka. Pekka kysyi Konsta Punkalta, montako kuvaa hänen kamera ottaa sekunnissa? Vastaus oli 120 kuvaa, johon Pekka totesi, että camera obscuran aikoina otettiin 1 kuva vuorokaudessa.
Pekka korosti sommittelun merkitystä valokuvauksessa. ”Kamera ei ole oleellinen, vaan oleellista on sommittelu.” Sommitteluun liittyvät mm tilanteen arviointi, kokonaisuuksien huomioiminen ja kultainen leikkaus. Sommittelusta esimerkkeinä hänellä oli Jari Intosen ja Helena Karhun lintukuvia sekä Ilkka Niskasen karhukuvia. Ilkan karhukuvista Pekka mietti, onko kultaisessa leikkauksessa oleva karhu hyvä oikeassa reunassa vai vasemmassa reunassa tai kenties ihan erilaisessa perspektiivissä, kuono veden alla.
Pekan kuvausmenetelmät ovat persoonallisia. Hän kertoi pukeutuneensa mustaan jätesäkkiin tarkoituksenaan mennä jätekeskukselle lintuja kuvaamaan – ei yhtään lintua saapunut paikalle tuoreen jätesäkki-ilmestyksen houkuttelemana. Seuraavan kerran hän pukeutui valkeaan kertakäyttöhaalariin – kaikki linnut hyökkäsivät kimppuun. Lumikiteitä kuvatessa hän on käyttänyt snorkelia estääkseen omasta hengityksestä tulevan lämmön sulattavaa vaikutusta tutkittavaan lumikiteeseen.
Kännykällä kuvaaminen valtaa tilaa perinteisiltä kameroilta. Niinpä Pekkaa alkoi kiinnostamaan, mitä nuo kännykkäkamerat oikein sisältävät ja miten ne on valmistettu. Kännykkä ja sivuleikkurit käteen – ”naps”! Sieltä kännykän sisältä löytyi, camera obscura, eli kameralaatikko ja linssit sekä kuvan tarkentamiseen ja muodostamiseen tarvittavat yksityiskohdat. Hän selitti havainnollisesti juhlaväelle, kuvien kera, tuon kännykkäkameran rakenteen. Juhlaväen seasta kuului kysymys: ”Aiotko koota tuon kännykkäkameran vielä takaisin käyttökuntoon.” Ei kuulema aikonut, kun hänellä on toinen kännykkä käytössä.
Pekka on myös käytännön idearikas tekniikkanero. Hän rakentelee kuvauksessa tarvittavat oheisvälineet edullisesti ja yksilöityinä kuvauskohteen mukaisena. ”Latvusmaahan” tutustuessaan hän rakenteli reilun 20 m pitkän selfiekepin. Mikä ihmeen ”latvusmaa”? No tietenkin se ulottuvuus metsässä, joka on 20 m meidän päämme yläpuolella. Tuon selfiekepin avulla hän on yltänyt kuvaamaan esim. muurahaisten ravinnon hankintaa korkealta puusta. Mielenkiintoinen yksityiskohta on ollut se, kuinka kuljettajamuurahaiset tuovat ruokaa kulkien puunrunkoa pitkin ylhäältä alaspäin, siirtäen ruuan ”suutelemalla” seuraavalle kuljettajamuurahaiselle.
Pekka Honkakoski on tehnyt monia eri aiheita käsitteleviä, mielenkiintoisia videoita, jotka ovat saavuttaneet maailman laajuista huomiota palkittuina teoksina. Pekkaa kiehtoo tehdä tutkimuksia asioista, joita ihan jokainen ei ole vielä tutkinut tai kuvannut. Tässä muutamia tutkimuskohteita mainittuina: lumikiteet, kalliomaalaukset, Suomen pisin lohkareluola Kolilla, Iisalmen ensimmäisen kirkon paikka ja uusimpana talvitelttailu.
Onnea 70-vuotiaalle Iisalmen Kameraseura ry:lle!
Kiitos Konsta Punkalle ja Pekka Honkakoskelle mielenkiintoisista esityksistä ja havainnollisista kuvauksista!
Kiitos kaikille juhlaan osallistuneille!