Kun auringon ydinvoima paahtaa täysillä Alppien laaksoon, valokuvaaminen tuntuu toivottomalta. Itävallan Steiermarkin osavaltion vihreän pääkaupungin, Grazin, punaiset tiilikatot hehkuvat, mutta kameran kenno ei kykene tavoittamaan ydintä.
Noin 300 000 asukkaan kaupunki vilisee ihmisiä leveillä kaduilla ja kapeilla kujilla. Vaaleat seinät heijastavat kuin Kuu elämänlähteen valoa ja samalla kuvaaminen käy yhä hankalammaksi. Wienistä parisataa kilometriä lounaaseen sijaitsevaan Graziin ei vierailuviikolla muodostunut pilvien diffuusiota, joten raakatiedostoiksi oli pakko tallentaa raakaa paistetta.
Säätäessäni kuvia Lightroomissa havaitsin konkreettisesti, kuinka vaikeaa pehmentämättömässä auringonvalossa valotettua tiedostoa on säätää: eihän siitä saanut kelvollista millään konstilla.
Huitelin säätimiä vasemmalle ja oikealla, kokeilin keskeltä, lisäsin clarityä autereen eliminoimiseksi, mutta tuhrua siitä vain tuli. Kontrasti syvensi varjoja, valotuksen vähentäminen öitti päivää. Valon lisääminen varjoihin synnytti haljun ja valjun maiseman.
Olisi pitänyt kiivetä vuorille auringon noustessa tai laskiessa, mutta se oli mahdotonta. Tai lähetä tallustelemaan Grazin kaupungille historiallisten ja koristeellisten rakennusten väliin samoihin aikoihin, mutta se oli mahdotonta. Piti tyytyä siihen, mitä oli tarjolla. Helteen takia paita oli koko ajan märkänä samalla kun kotomaassa odotettiin vähälumista kesää kylmässä hytisten.
Filmiaikaan olisin valinnut herkkää gelatiinipintaa, valottanut yli ja kehittänyt ali, mutta nyt valottelin yläkanttiin polttamatta säätövaraa karrelle.
Mukavia dokumenttikuvia sain voimamies, näyttelijä, ex-kuvernööri Arnold Schwarzeneggerin syntymäkodista, joka on komeasti tuotteistettu museoksi. Hän on kotoisin Grazista.
Canonissa oli mukana 24–70-objektiivi. Olin vähällä pakata mukaan 70–200-millisen, mutta jätin sen liian painavana pois, kun kuvauksen pääkohde oli tyttären kaksivuotias poika. Ennen matkaa en ollut nähnyt häntä lähes puoleen vuoteen. Vielä tunsi ukkinsa.
Itävalta on suurin alppimaa. Alpeista lähes 30 prosenttia on Itävallassa, mutta Graz sijaitsee lähellä Slovenian ja Italian rajaa ja samalla alppialueen eteläisessä osassa. Grazin kaupunkia ympäröi vuoret, mutta korkein huippu on vain 1,5 kilometrin korkuinen. Alppien ylin kärki on Ranskassa, Mont Blanc, 4 810 metriä merenpinnan yläpuolella.
Parhaat vuorimaisemat nähtiin Wienin ja Grazin välillä junasta, mutta lasin läpi ei saanut kunnon valokuvia, mielikuvia sitäkin enemmän. Vuoria katsellessa tuli mieleen Juhani Ahon romaani Rauhan erakko, jonka päähenkilö asustelee Alpeilla ja uskoo rauhan saavuttaneen maailman. Kaikki on romaanissa seesteistä, junat puksuttavat alppitunneleihin, 1800-luvun maailmasta oli tullut rautateiden ansiosta globaali. Rauhan erakko elää Itävalta-Unkarissa. Hän uskoo tuhatvuotiseen valtakuntaan, maailmanrauhaan, kunnes ensimmäinen maailmansota rikkoo hänen unelmansa.
Ilpo Rytkönen
Jätä kommentti