Iisalmen kaupungin ilme muuttuu koko ajan, entisiä rakennuksia puretaan ja uusia rakennetaan tilalle. Monella purettavalla rakennuksella on ollut suuri merkitys iisalmelaisille ihmisille ja elinkeinoille. Purettavien rakennusten myötä painuu unholaan monia muistoja ja tarinoita. Seuramme jäsen, Markku Moilanen heitti ilmaan ajatuksen, että näitä purettavia rakennuskohteita tulisi ikuistaa, ennen kuin ne häviävät maan tasalle. Markku oli asian tiimoilta yhteydessä Iisalmen kaupungin päättäjiin ja he suhtautuivat myönteisesti ajatukseen. Sovimme, että Iisalmen Kameraseura ry saa kuvata Iisalmen kaupungin omistuksessa olevia, pian purettavia rakennuskohteita. Kohteista otetut kuvat arkistoimme Iisalmen Kameraseura ry:n arkistoon, kuvia luovutamme kohteiden omistajalle, Iisalmen kaupungille ja osan kuvista julkaisemme seuran omilla sivuilla.
Seuran puitteissa perustimme ns. ”purkukuvaajat ”-ryhmän, johon kuuluvat Markku Moilanen, Jukka Laaksonen, Jari Intonen, Helena Karhu sekä myöhemmin mukaan liittynyt Sanna Huttunen. Kuvaukset aloitimme 23.3.2020 ja ensimmäinen kuvauskohteemme oli v 1978 perustettu, vanhusten asumisyksikkönä toiminut Kangaslammin Pienkotikeskus.

Kangaslammin Pienkotikeskus

Sisääntuloaula

Pienkodin asukkaan huone

Yhteisiä tiloja ja pitkiä käytäviä
Seuraava kuvauskohteemme oli Kangaslammilla Pienkotikeskuksen naapurissa sijaitseva Päiväkoti Heinäkelkka. Päiväkotirakennus on rakennettu v 1914 alun perin vanhainkotikäyttöön ja v 1992 rakennuksessa on alkanut kunnallinen päiväkotitoiminta. Päiväkodissa on toiminut Metsätähtimöt, Siniheinät ja Nurmiröllit – nimiset ryhmät 0-5 vuotiaille lapsille. Voimme aistia pienten lasten jalkojen töminän rakennuksen sisätiloissa liikkuessamme. Rakennus on kappale vanhaa ja kaunista arkkitehtuuria.

Päiväkoti Heinäkelkka

Pienet jalat, piipertävät……

Suloisen pieniä vessanpyttyjä

Nurmiröllit, 4-5 -vuotiaiden lasten ryhmätila
Ylä-Savo Talo, entinen kaupungintalo seisoo vielä toistaiseksi ylväänä Kankaankatu 1:ssä. Talo on rakennettu 1960-luvulla ja on tällä hetkellä tyhjillään. Talon ikkunoista näkyy kaunis, mäntyinen Kankaan maisema. Ylä-Savo Talo on alun perin rakennettu kaupungin taloksi ja näin ollen talon seinien sisällä on tehty monia Iisalmea ja iisalmelaisia koskettavia päätöksiä. Talossa on toiminut myös Ylä-Savon Kehitys Oy ja viimeisimpänä Ylä-Savon SOTE ky.

Ylä-Savo Talon kauniit kierreportaat

Tyhjilleen jäänyt toimistotila

Kaunis näkymä työhuoneen ikkunasta

Vanhojen aikojen historiaa
Toisena päiväkotikohteena kuvasimme pian purettavan, v 1981 rakennetun Malminrannan päiväkodin. Päiväkodissa on käynyt melkoinen vilske, sillä se on toiminut ympärivuotokautisena ja siellä ollut lähes sata lasta hoidossa yhtäaikaa. Kulkiessamme jumppamattojen ja pinnasänkyjen lomitse voimme aistia pienten kätösten touhuiluja. Päiväkodin sijainti on todella upea, aivan Paloisvirran rannan tuntumassa.

Malminrannan päiväkodin jumppasali

Yläparven makuutila

Leikitäänkö vai pelataanko?

Koti kodin sisällä
Yksi mielenkiintoisimmista kuvauskohteistamme oli Siimeskulma ja sen vierellä oleva makasiinirakennus. Kohteen omistaa, edellisistä Iisalmen kaupungin omistamista kohteista poiketen, Iisalmen Liikekeskus Oy. Siimeskulmalla on hyvin vanhat perinteet, sillä se on rakennettu 1860-luvulla. Vankka hirsirakennus kätkee uumeniinsa monenlaista tarinaa. Kohteen sisältä löysimme liiketiloja, asuinhuoneistoja ja ullakkotiloja. Siimeskulmassa on harjoitettu ainakin sekatavarakauppaa, ase- ja ampumatarvikekauppaa, rohdoskauppaa, kangaskauppaa ja kenkäkauppaa. Makasiinirakennuksessa on toiminut elokuvateatteri ja talvisodan aikaan, kauppahallin ollessa puolustusvoimien käytössä, tiloissa on toiminut kauppahallin myymälät. Lisäksi makasiinirakennus on toiminut erilaisina liiketiloina, työhuoneena, korjaamona ja viimeisimpänä kirpputorina.

Pala Iisalmea Siimekulman ullakolta katsottuna.

Siimeskulman liiketila

Siimeskulman makasiini, jossa viimeisenä on toiminut kirpputori

Olisikohan tuo hirsiseinässä oleva reikä elokuvateatterin projektorin ulostuloaukko?

Jämäköitä hirsiä

Pölyisiä kassanauhoja vanhoilta ajoilta

Rohdoskaupan kassakuitit vuodelta 1962

Marimekkoa vanhoilta ajoilta
Olemme kiitollisia Iisalmen kaupungin teknisen viraston henkilöille ja Iisalmen Liikekeskus Oy:n Jouko Kuosmaselle saamastamme luottamuksesta vierailla edellä mainituissa kohteissa. Purettavien kohteiden kuvaaminen jatkuu edelleen. Toivomme, että kuvien myötä voimme kertoa palan Iisalmen historiaa ja herättää mukavia muistoja.
”Purkukuvaajien” yhteyshenkilönä Iisalmen Kameraseura ry:ssä toimii allekirjoittanut ja minuun saa yhteyden joko sähköpostilla helena.karhu@meili.fi tai puhelimitse 050-371 5993.