50-luku
Iisalmen Kameraseuran perustava kokous pidettiin sunnuntaina 28.12.1952 keskuskansakoululla. Tässä kokouksessa olivat läsnä: teollisuusneuvos E.W. Åberg, konstaapeli Esko Erholtz, ylioppilas Eero Pehkonen, abiturientit Osmo Huuskonen ja Juhani Jutila sekä toimittajat Lassi Hirvensalo ja Aulis Korolainen, asutusneuvoja Yrjö Väänänen, myymälänhoitaja Kauko Hakkarainen ja valokuvaaja Antti Pennanen. Kokouksessa todettiin seuran tarpeellisuus ja se päätettiin perustaa paikkakunnalle, toimialueenaan Iisalmi ja ympäristökunnat.
Seuran nimeksi tuli Iisalmen Kameraseura ry. Kokous valitsi viisihenkisen johtokunnan johon kuuluivat Yrjö Väänänen Vieremältä, Antti Pennanen Kiuruvedeltä, Lassi Hirvensalo, Esko Erholtz ja Aulis Korolainen Iisalmesta.
Ensimmäinen johtokunta kokoontui 12.1.1953. Seuran puheenjohtajaksi valittiin Aulis Korolainen, varapuheenjohtajaksi Yrjö Väänänen, sihteeriksi Lassi Hirvensalo, rahaston- ja arkistonhoitajaksi Esko Erholtz.
Seuran liittymismaksuksi määrättiin 100 mk ja jäsenmaksuksi 400 mk jäseneltä. Keskusteltiin liittymisestä Suomen Kameraseurojen keskusliittoon jota asiaa päätettiin tiedustella. Toimintasuunnitelman mukaan yleinen kokous pidettäisiin helmikuun aikana, jonka yhteydessä Yrjö Väänänen pitää alustuksen yökuvauksesta. Lisäksi päätettiin järjestää kuvausretki ja sen yhteydessä esitelmätilaisuus. Valokuvaustarvikkeita päätettiin hankkia yhteistilauksella kevään aikana. Sovittiin myös, että järjestetään valokuvauskilpailu jäsenille.
Näin Iisalmen Kameraseuran toiminta pyörähti käyntiin kevättalvella 1953. Kokoonnuttiin joka kuukausi, tehtiin kuvia ja innostus oli korkealla. Talous hoidettiin jäsenmaksuilla ja pieniä lahjoituksia saatiin liikkeiltä. Tulot olivat pienet ja seuran taloudellinen tilanne heikko.
Seuran ensimmäinen kilpailu oli kevätkilpailu, yökuvien tilannekuvien ja maisemakuvien sarjoissa. Sisäänjättöaika päättyi huhtikuun lopussa 1953. Kisaan otti osaa seitsemän kuvaajaa ja kuvia tarjottiin kaikkiaan 23 kpl. Todettiin, että kuvien taso ei tässä ensimmäisessä kilpailussa ollut kovin korkea ja johtokunta päätti samalla julistaa uuden kilpailun parhaista kesäkuvista. Yhteyksiä pidettiin Kuopion Museoseurojen Kamerakerhoon ja myös Kajaanin Kamerakerhoon. Toiminta jatkui vilkkaana viisikymmenluvun puoliväliin, sitten se hiipui ja vuosikymmenen loppupuolelta ei ole mitään merkintöjä toiminnasta.
Alkutaipaleelta on vähän tietoja koska kameraseuran arkisto tuhoutui Lassi Hirvensalon kotona sattuneessa tulipalossa 1956. Seuran toiminta puhallettiin uudelleen käyntiin 12.2.1959 pidetyssä kokouksessa, jossa seuralle valittiin uusi puheenjohtaja ja myös johtokuntaan valittiin uusia henkilöitä.
60-luku
Kuusikymmentäluku alkoi edelleen varsin nihkeästi. Seura oli erotettu Suomen Kameraseurojen Liitosta maksamatta jääneiden jäsenmaksujen takia. Vuoden 1961 lopulla seuran sihteeri Heikki Hynynen lähetti kirjeen paikallisille valokuvauksen harrastajille jonka ansiosta seuraan saatiin muutamia uusia innokkaita jäseniä ja toiminta alkoi piristyä. Liityttiin uudelleen Kameraseurojen Liittoon, järjestettiin yleisötilaisuuksia ja innostettiin seuran jäseniä osallistumaan kuukauden kuvakilpailuihin joista voittajakuva julkaistiin paikallisessa sanomalehdessä.
Seuran ensimmäinen voimannäyte oli valokuvanäyttely kesällä 1968. Silloin vietettiin Iisalmessa Ylä-Savo viikkoa jolloin esiteltiin mm. eri taiteenaloja. Kameraseuralla oli 65 kuvaa käsittävä näyttely Ylä-Savon Ammattikoululla.
Kameraseurojen Liiton vuosinäyttelyyn tarjottiin ensimmäisen kerran kuvia vuonna 1969, yhtään kuvaa ei saatu hyväksyttyjen joukkoon. Vuosikymmenen aikana toimivat seuran puheenjohtajina:Viljo Peltokangas, Heikki Hynynen ja Yrjö Väänänen. Seuran sihteerinä toimi monet vuodet Heikki Lyytikäinen.
70-luku
Seitsemänkymmentälukua voidaan pitää seuran toiminnan vakiintumisen vuosikymmenenä. Useita näyttelyitä pidettiin ja valtakunnan tasolla tuli jo menestystä. SKsL:n vuosinäyttelyyn hyväksyttiin seuralta neljä mustavalkeaa kuvaa vuonna 1970. Saman vuoden kesällä Peltosalmen maatalousnäyttelyssä seuralla oli esillä 70 kuvaa käsittävä näyttely. Toimintaa vauhditti osaltaan se, että seura sai oman laboratorion kaupungin juhlatalon alakertaan ja avustusten turvin sinne saatiin hankittua laboratoriokalustoa ja suurennuskone.
Iisalmessa vuonna 1972 käynnistyneen valtakunnallisen kameratapahtuman yhtenä perustajana oli Iisalmen Kameraseura. Samana vuonna seura vietti 20-vuotisjuhlia, juhlanäyttely oli Säästöpankin kerhohuoneessa. Kuvia oli 135 kpl, 12 tekijältä. Näyttelyyn tutustui yli 500 henkeä. Merkittävä tapahtuma seuran historiassa oli huhtikuussa 1976 Iisalmessa järjestetty valtakunnallinen SKsL:n vuosinäyttely ja vuosikokous. Liiton vuosikokouksessa valittiin Iisalmen Kameraseuran Väinö Tuomainen SKsL:n hallituksen jäseneksi.
Ratkaisevan parannuksen seuran kokoontumis- ja työskentelytiloihin toi kansalaisopiston ja Iisalmen Kameran kaupungin tuella rakentama ja kalustama laboratoriotila keskustan koululla. Kameraseura sai käyttöoikeuden tiloihin ja tämä mahdollisti työskentelyn suuremmissakin ryhmissä.
80-luku
Kahdeksankymmentäluvun alkupuolella seuran jäsenmäärä käväisi pohjalukemissa mutta lyhyen laman jälkeen se alkoi nousta kun kansalaisopiston kursseilta saatiin uutta jäsenkuntaa. Myös seuran johdossa tapahtui muutoksia.
Vuosina 1980 -1981 seuran jäsenet suorittivat suuren kuvaustyön Iisalmen kaupungille. Katoavaa kaupunkimiljöötä ja vanhoja rakennuksia kuvattiin kaupungilta saadun 5000 mk:n avustuksen turvin. Kaupungin arkkitehtiosastolle luovuttiin 500 kpl diakuvia ja 350 kpl mustavalkokuvia.
Osallistuttiin Iisalmen Kamera tapahtumaan näyttelyllä ”Mielen kuvat”. Vuonna 1985 juhlittiin seuran 30 vuotista taivalta Kuva-Lippaassa. Juhlanäyttely, ”Mitä nuoruudesta”, koottiin raatihuoneelle, johon kuvia saatiin 14 seuralaiselta, yhteensä 64 mustavalkeaa kuvaa. Sama näyttely lähti Puolan Krosnoon.
Iisalmen energialaitokselle kuvattiin dia-sarjaa, joka luovutettiin vuonna 1988. Puheenjohtajina toimivat: Seppo Hiltunen, Jukka Jutila, Pertti Laitinen ja Erkki Kananen. Sihteerin tehtäviä hoitivat: Jukka Jutila, Pertti Väisänen, Jussi Rönkkö ja Eero Pitkänen.
90-luku
Yhdeksänkymmentäluku toi Iisalmeen uuden upean kulttuurikeskuksen jonne valmistui myös ajanmukaiset laboratoriotilat, jonne seura sai kansalaisopiston kanssa solmitun yhteistyösopimuksen mukaisesti käyttöoikeuden.
Kameraseuralaisia työllisti suureksi paisunut Iisalmen Kamera tapahtuma. Se toi kaupunkiin tasokkaita valokuvanäyttelyitä ja oheistapahtumia. Kameraseura järjesti yhdessä Iisalmen Kameran kanssa kansainvälisiä valokuvakilpailuja, joihin osallistui satoja kuvaajia. Myös omia näyttelyitä pidettiin.
Kameraseurojen Liiton vuosinäyttelyissä tuli kohtalaisesti menestystä. Loppuvuodesta 1995 juhlittiin seuran 40-vuotista taivalta. Juhlanäyttely koottiin seuralaisten kuvista Iisalmen Kulttuurikeskukseen, jonne saatiin 18 kuvaajalta yhteensä 57 kuvaa. Juhlatilaisuudessa esitettiin seuran ensimmäinen multivisioesitys. Suomen Kameraseurojen liiton hopeiset ansiomerkit saivat Erkki Kananen ja Pertti Laitinen. Seuran jäsenmäärä hiipui yhdeksänkymmentäluvun alun lähes viidestäkymmenestä jäsenestä vuosikymmenen loppupuolella pariinkymmeneen jäseneen.
Kansalaisopiston kursseilta saadut opit diakuvauksesta ja cibacrome-värikuvien valmistuksesta antoivat uutta potkua seuran toimintaan ja seura sai uusia innokkaita jäseniä kun ryhmä luontokuvauksen harrastajia liittyi seuraan. Ensimmäinen luontokuvanäyttely pidettiin vuonna 1997 ja se sai yleisön suuren suosion ja hyvät arvostelut lehdistöltä. Iisalmen Kameraseuran 40-vuotisjuhla 1993.
Yhdeksänkymmentäluvulla puheenjohtajina toimivat: Erkki Kananen, Pekka Lappalainen, Asko Hietomaa, Seppo Suhonen ja Jussi Rönkkö. Sihteereinä toimivat: Hannu Martiskin, Seppo Suhonen ja Pekka Lappalainen. Rahastonhoitajana toimi koko vuosikymmenen Jari Intonen.
2000-luku
Kaksituhattaluvun alkupuolen kehitys on ollut valtavaa. Digikameroilla kuvaaminen ja digitaalinen kuvankäsittely ovat mullistaneet alan ja se on tuonut uutta innostusta harrastajiin. Kameraseuran jäsenmäärä on ollut tasaisessa kasvussa. Seura on järjestänyt vuosituhannen alkuvuosina luontokuvanäyttelyitä ja menestys on ollut taattu.
Seuran aktiivijäsenet ovat osallistuneet kuvillaan ulkomaisiin näyttelyihin ja kilpailuihin ja menestystä on tullut. Perinteinen Pohjois-Savon Kameraseurojen piirikilpailu on saanut uutta potkua ja siihen osallistutaan taas innokkaasti. Iisalmen Kameraseura järjesti piirikilpailun vuonna 2002 ja voitti kisan. Vuoden 2001-2002 aikana seuralaisia työllisti suururakka, Kiinaan lähetetty luontokuvanäyttely. Työryhmään kuuluivat: Kalevi Asikainen, Asko Hietomaa, Keijo Hietomaa, Ilkka Niskanen, Seija Pesonen ja Jussi Rönkkö. Näyttelykuvat olivat esillä kulttuurikeskuksella syksyllä 2002.
Ilkka Niskanen valittiin Suomen Kameraseurojen Liiton vuosinäyttelyn 2002 kuvillaan ”Vuoden kuvaajaksi”. Syksyllä 2003, brittiläinen The Royal Photographic Society myönsi Ilkka Niskaselle ARPS-arvonimen.
Iisalmen Kameraseura juhli viisikymmenvuotista taivaltaan 6.12.2003. Juhlanäyttely ja sen juhlalliset avajaiset pidettiin, Iisalmen taidehalli, Art Annassa. Noin 120 kuvaa käsittävä näyttely oli koottu Pohjois- Savon kameraseurojen piirikilpailukuvista ja seuralaisten kuvista vuosikymmenien varrelta.
Näyttelyssä oli myös esillä pitkäaikaisen kameraseuralaisen, Kalevi Laukkasen, kamerakokoelma matolaatikoista polaroideihin ja nykypäivään. Näyttelyn avajaisissa julkistettiin seuran omin voimin tuottama historiikki ”Palkeista pikseliin”
Historiikkitoimikuntaan kuuluivat: Jari Intonen, Kalevi Laukkanen, Pertti Laitinen, Erkki Kananen, Pekka Kokkonen ja historiikin toimittanut Pekka Lappalainen. Kameraseuran puheenjohtaja Jussi Rönkkö luovutti SKsL:n järjestötoiminnan kultaisen ansiomerkin Erkki Kanaselle ja Pertti Laitiselle. Hopeisen ansiomerkin saivat: Kalevi Asikainen, Jari Intonen, Asko Hietomaa, Keijo Hietomaa, Kauko Saha, Kalevi Laukkanen, Seppo Suhonen, Pekka Lappalainen ja Jussi Rönkkö.
Kaksituhattaluvun alkuvuosina on kameraseuraa johtanut Jussi Rönkkö. Sihteerinä on toiminut Pekka Lappalainen ja rahastonhoitajana Jari Intonen.
Pekka Lappalainen
Katso tästä 60-vuotisjuhlassa 2013 esitetty Ilpo Rytkösen tekemä historiavideo ja kuvavideo juhlista täältä.
IISALMEN KAMERASEURA RY
Kulttuurikeskus
PL 5, 74101 IISALMI